Mesaj gönder
Ana sayfa Haberler

Aşırı gerilim koruması: nelere dikkat edilmelidir?

şirket Haberler
Aşırı gerilim koruması: nelere dikkat edilmelidir?
hakkında en son şirket haberleri Aşırı gerilim koruması: nelere dikkat edilmelidir?

Etkili aşırı gerilim koruması sadece basit bir şekilde kurulmaz.Korunacak sisteme ve sahada hakim olan ortam koşullarına göre bireysel olarak koordine edilmelidir.Bu nedenle tasarım ve konsept tutarlı olmalıdır.Bu, standartların ve şartların dikkate alınmasından yıldırımdan korunma bölgesine göre sınıflandırmaya kadar birçok detayın dikkate alınması gerektiği anlamına gelir.

 

Yıldırım ve aşırı gerilim koruma standartları

 

Ulusal ve uluslararası standartlar, bir yıldırım ve aşırı gerilim koruma konseptinin yanı sıra bireysel koruyucu cihazların tasarımı için bir kılavuz sağlar.

 

IEC 62305'e göre yıldırımdan korunma:

 

Bölüm 1: Yıldırım çarpmalarının özellikleri
Bu standardın [1] Bölüm 1'inde, yıldırım çarpmalarının karakteristik özellikleri, meydana gelme olasılığı ve tehlike potansiyeli dikkate alınmaktadır.

 

Bölüm 2: Risk analizi
Bu standardın [2] Kısım 2'sine göre risk analizi, her şeyden önce, fiziksel bir sistem için yıldırımdan korunma ihtiyacının analiz edildiği bir süreci tanımlar.Binaya doğrudan yıldırım düşmesi gibi çeşitli hasar kaynakları ve bundan kaynaklanan hasar türleri odak noktası haline gelir:
• Sağlık veya can kaybı üzerindeki etki
• Halk için teknik hizmetlerin kaybı
• Kültürel öneme sahip yeri doldurulamaz nesnelerin kaybı
• Finansal kayıp
Mali faydalar şu şekilde belirlenir: Bir yıldırımdan korunma sisteminin yıllık toplam maliyeti, bir koruma sistemi olmadan potansiyel hasarın maliyetleriyle nasıl karşılaştırılır?Maliyet değerlendirmesi, yıldırımdan korunma sisteminin planlanması, montajı ve bakımı için yapılan harcamalara dayanmaktadır.

 

Bölüm 3 ve 4: Planlama yardımcıları ve teknik özellikler
Risk değerlendirmesi, yıldırımdan korunmanın gerekli ve uygun maliyetli olduğunu belirlerse, bu standardın Bölüm 3 [3] ve 4 [4]'üne dayanarak koruma için özel önlemlerin türü ve kapsamı planlanabilir.Risk yönetimi tarafından belirlenen yıldırımdan korunma seviyesi, önlemlerin türü ve kapsamının belirlenmesinde belirleyicidir.
Son derece yüksek düzeyde güvenlik gerektiren fiziksel yapılar için, neredeyse tüm grevler yakalanmalı ve güvenli bir şekilde yürütülmelidir.Daha yüksek bir artık riskin kabul edilebilir olduğu sistemler için, daha düşük genlikli vuruşlar yakalanmaz.

 

IEC 60364-4-44'e göre aşırı gerilim koruması

 

Bu standart [5], elektrik tesisatını aşırı gerilimlere karşı korumak için alçak gerilim sistemlerinde aşırı gerilim koruma cihazlarının kullanılacağı koşulları açıklar.Bu nedenle uygulama alanı, atmosferik etkilerden veya güç kaynağı sistemi tarafından iletilen anahtarlama prosedürlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkan aşırı gerilimlerle sınırlıdır.Bir yapısal sistemdeki doğrudan yıldırım çarpmaları dikkate alınmaz, yalnızca besleme hatlarına veya yakınlarına yıldırım çarpmaları dikkate alınır.
Aynı şekilde, patlama riski olan yapısal sistemler ile çevreye zarar verebilecek yapısal uygulamalar (örneğin petrokimya sistemleri veya nükleer santraller) standardın uygulanmasına dahil değildir.Bu işlemler için özel olarak yıldırım çarpması standardı IEC 62305 kullanılacaktır.
Geçici aşırı voltajın aşağıdakileri etkilemesi durumunda aşırı gerilim koruma cihazları kullanılmalıdır:
• İnsan yaşamları, örneğin güvenlik sistemleri, hastaneler
• Kamu ve kültür kurumları, örneğin kamu hizmetlerinin kaybı, BT merkezleri, müzeler
• Endüstriyel veya ticari faaliyetler, örneğin oteller, bankalar, üretim sistemleri, çiftlikler.

 

Temel koruyucu önlemler ve ekipman

 

Yapısal bir sistemi yıldırım çarpmalarından ve aşırı gerilimlerden sürekli olarak korumak için, çeşitli koruyucu önlemler veya birbirine uyarlanmış ekipman gereklidir.Geniş bir bölünme şu şekilde yapılabilir:
• Harici yıldırımdan korunma
• Dahili yıldırımdan korunma
• Topraklama ve eş potansiyel bağlama
• Koordineli SPD sistemi

 

Dış yıldırımdan korunma

 

Dış yıldırımdan korunma (Şekil 15), korunacak nesneye yaklaşan yıldırım çarpmalarını yönlendirmeyi ve yıldırım akımını çarptığı noktadan toprağa iletmeyi amaçlar.Bu nedenle, termal, manyetik veya elektriksel etkilerden dolayı herhangi bir hasara neden olunamaz.Harici yıldırımdan korunma sistematiktir: hava terminali, parafudrlar ve topraklama sisteminden oluşur.

 

hakkında en son şirket haberleri Aşırı gerilim koruması: nelere dikkat edilmelidir?  0

Dahili yıldırımdan korunma

 

Dahili yıldırımdan korunma sistemi, sistem içinde tehlikeli kıvılcım oluşumunu engellemelidir.Kıvılcımlar, dış yıldırımdan korunma sistemindeki veya yapısal sistemin diğer iletken bölümlerindeki yıldırım akımından kaynaklanabilir.
Dahili yıldırımdan korunma sistemi, eş potansiyel kuşaklama ve harici yıldırımdan korunma sistemlerinin elektrik yalıtımından oluşur.
Yıldırımdan korunma eşpotansiyel bağı, potansiyel farklılıkları önleyen önlemlerin bir kombinasyonudur.Yıldırımdan korunma sistemini esas olarak metal tesisatlara, iç sistemlere ve ayrıca sistem içindeki elektrik ve elektronik sistemlere bağlarlar.Bu, eş potansiyel bağlantı hatları, aşırı gerilim koruma cihazları veya kıvılcım boşluklarının yalıtılması yoluyla gerçekleşir.

 

Topraklama ve eş potansiyel bağlama

 

Topraklama sistemi, yakalanan yıldırım akımını toprağa dağıtmayı ve deşarj etmeyi amaçlar.Burada topraklama direncinden çok topraklama sisteminin tipi önemlidir.Yıldırım akımı, yüksek frekanslı bir akım gibi davranan çok kısa bir darbedir.Etkili eş potansiyel bağ da önemlidir.Eş potansiyel kuşaklama, tüm elektriksel olarak iletken parçaları iletkenler aracılığıyla birbirine bağlar - aktif iletkenler aşırı gerilim koruma cihazlarıyla korunur.Böylece her türlü kaplinlere karşı koruma sağlar.

 

Koordineli SPD sistemi

 

Koordineli bir SPD sistemi, birbiriyle koordineli çok seviyeli aşırı gerilim koruma cihazları sistemi olarak anlaşılır.
Yüksek performanslı bir SPD sistemi elde etmek için aşağıdaki adımlar önerilir.
• Yapısal sistemi yıldırımdan korunma bölgelerine ayırın
• Uygun SPD'ler kullanarak farklı bölgeler arasında geçen tüm hatları yerel eş potansiyel bağlamaya dahil edin
• Farklı SPD türlerini koordine edin: Tek tek bileşenlerin aşırı yüklenmesini önlemek için cihazlar seçici olarak birbirlerine hitap etmelidir.
• Aktif iletkenler ve eş potansiyel kuşaklama arasındaki SPD'lerin paralel bağlantısı için kısa besleme hatları kullanın
• Korumalı ve korumasız hatları ayrı döşeyin
• Yalnızca ilgili SPD üzerinden yer ekipmanı (önerilir)

 

Yıldırımdan korunma bölgeleri

 

Bir yapısal sistem içinde aşırı gerilim koruma cihazlarının nereye kurulacağına karar vermek, yıldırımdan korunma standardı IEC 62305 [4] Bölüm 4'te açıklanan yıldırımdan korunma bölgesi konseptine dayanır.

 

Yapısal sistemleri yıldırımdan korunma bölgelerine (LPZ) böler ve bunu, azalan yıldırımdan korunma seviyeleri ile dışarıdan içeriye doğru yapar.Dış bölgelerde sadece dayanıklı ekipman kullanılabilir.Ancak iç bölgelerde hassas ekipmanlar da kullanılabilir.Bireysel bölgeler aşağıdaki gibi karakterize edilir ve adlandırılır:

 

LPZ 0A
Doğrudan yıldırım düşmesi ihtimali olan bir binanın dışındaki korumasız alan.Yıldırım akımlarının hatlarda doğrudan bağlanması, yıldırım çarpmasının zayıflatılmamış manyetik alanı.

 

LPZ 0B
Bir hava terminali aracılığıyla doğrudan yıldırım çarpmalarından korunan binanın dışındaki alan.Yıldırım çarpmasının zayıflatılmamış manyetik alanı, yalnızca hatlarda indüklenen aşırı akım akımlarına neden olur.

 

LPZ1
Hala yüksek enerjili aşırı gerilimlere veya aşırı akımlara ve güçlü elektromanyetik alanlara maruz kalabilecek bina içindeki alan.

 

LPZ 2
Halihazırda önemli ölçüde zayıflamış olan aşırı gerilimlere veya aşırı akımlara ve elektromanyetik alanlara maruz kalabilecek bir binanın içindeki alan.

 

LPZ 3
Binanın içinde, yalnızca aşırı düşük veya neredeyse hiç aşırı gerilim veya aşırı gerilim ve çok zayıf veya var olmayan elektromanyetik alanlara maruz kalabilecek alan.

 

Bölgeler arasında geçen tüm hatlar, koordineli aşırı gerilim koruma cihazları kullanmalıdır.Güç değerleri, yasal şartnamelere göre veya risk analizi ile belirlenen elde edilecek koruma sınıfına dayanmaktadır.Aşırı gerilim koruma cihazlarının seçimi söz konusu olduğunda, yıldırım akımının %50'sinin toprağa deşarj olacağını varsayarak standardı esas alın.Yıldırım akımının diğer %50'si ana eş potansiyel kuşaklama yoluyla elektrik tesisatına yönlendirilir ve buradan SPD sisteminden uzağa iletilmelidir.

 

hakkında en son şirket haberleri Aşırı gerilim koruması: nelere dikkat edilmelidir?  1

 

Pub Zaman : 2021-08-16 15:09:59 >> haber listesi
İletişim bilgileri
Britec Electric Co., Ltd.

İlgili kişi: Macy Jin

Tel: 0577-62605320

Faks: 86-577-61678078

Sorgunuzu doğrudan bize gönderin